به گزارش مطلع الفجر ،دکتر فاطمه غلامیان عضو هیات علمی به معرفی گیاه پنیرک یاMalvaspp. پرداختند و بیان داشتند؛ این گیاه به ارتفاع ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر و دارای برگهای متناوب، بزرگ، با دمبرگ دراز، شامل ۵ تا ۷ لوب دندانه دار و گلهایی به رنگ آبی مایل به بنفش یا صورتی است .
گیاه پنیرک در ایران دارای ۱۰ گونه است تنها گونه خوراکی پنیرک با نام علمیM. neglecta، با گلهایی کوچک به رنگ آبی، که در استان بهطور سنتی مورد استفاده غذایی و دارویی قرار میگیرد معروف به “تولیه” است که در زمستان برگ و شاخه های جوان آن چیده، شسته، خورد شده و با اندکی آب پخته شده و مصرف غذایی دارد.
جمع آوری برگها در اواسط زمستان؛ گل ها در اواخر بهار؛ غلاف دانه در اوایل تابستان و ریشهها میتوانند هر زمان که به اندازه کافی برای خود بوته گیاه بزرگ باشند، برداشت شوند.
گیاه تولیه داری ترکیبات دارویی و مغذی از جمله ویتامین های A، B، C، E؛ موسیلاژ، فلاونوئیدها، اسیدهای چرب، فیبر، کلسیم، منیزیم، روی، سلنیوم، پتاسیم، آهن و …. است و در کاربردهای سنتی و معاصر گیاه توله یا پنیرک همانند بسیاری از گیاهان خوراکی، از سابقهای طولانی برخوردار است. گیاه توله یا پنیرک بومی قاره های آفریقا، آسیا و اروپا است و در از خارج از محدوده بومی خود، در مناطق معتدل طبیعی شده است.
قسمت های مورد استفاده گیاه پنیرک که خواص دارویی نیز دارند میوه، ریشه، ساقه، برگ، گل و دانه آنست. پنیرک یگ گیاه بسیار ارزشمند با خاصیت دارویی می باشد و از فواید فراوانی برخوردار است، همچنین گیاه پنیرک برای درمان برخی از بیماری ها بسیار مفید و حائز اهمیت است.
گیاه تولیه دارای دارای اثرات ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی، اثرات ضد التهابی، ضد زخمی، محافظ کبد، ضد سنگ کلیه و اثرات مهاری بر مهارکننده های لیپاز پانکراس دارد. بطور سنتی در بسیاری از غذاها از جمله سوپها، سالادها، کوکوسبزی، خورش سبزی و …. جانشین اسفناج میشود و از پودر برگ و گل پنیرک بهعنوان ادویه و رنگ غذاها استفاده میشود.
گل توله در درمان سرماخوردگی و تسکین سرفه در نقاط مختلف ایران استفاده می شودهمچنین مصرف گیاه تولیه در درمان آکنه، شکستگی استخوان، کمک به درد شکم و برای درمان تورم، سوختگی و عفونت گلو نیز کاربرد دارد.
از برگ و میوه تازه و کوبیده شده آن برای سرباز کردن آبسهها و خروج عفونت، در بهبود زخم، دردهای شکمی و سرطان در کشورهای مختلف دنیا استفاده میگردد.
در قدیم دانه های تولیه را در خمره هایی سفالی بزرگ در زیر زمین نگهداری میکردند تا در ایام خشکسالیها و قحط سالیها از آن بعنوان آذوقه استفاده شود. برخی از مردم شهرنشین در استان در زمستان گیاه توله را جمع آوری کرده و پس از شستن خورد میکنند و بصوت بست بندیهای کوچک در فریزر برای استفاده در دیگر فصول بخصوص مخلوط کردن آن با ماست در فصل گرم تابستان نگهداری میکنند.
شایان ذکر است که زنان باردار قبل از استفاده از هر گونه گیاهان دارویی با متخصصان گیاه درمان مشورت نمایند.